Een brief aan mijn mentee

 

Voor het magazine ‘Dreamzworld’ schreef Mentor Myrthe Groenewold een mooie brief aan haar mentee Akash:

“Lieve Akash,

Het begon allemaal een jaar geleden. Van de Hogeschool Rotterdam kreeg ik de opdracht om voor mijn opleiding Pedagogiek een stageplek te zoeken. Deze vond ik als mentor bij Benefits for Kids. Een sollicitatiegesprek, een intake en twee trainingen verder was ik ‘ready’ om mentor te zijn. Ik was erg nerveus, kan ik dat wel? Verantwoordelijk zijn voor een kind? Hem waardevolle dingen leren, zijn kwaliteiten ontdekken en deze benutten.

De druk was hoog en ik was onzeker of ik wel ‘de perfecte’ mentor zou zijn. Maar tijdens het mentorschap heb ik iets heel belangrijks geleerd: Het gaat niet om mij. Daarmee bedoel ik, dat als ik in staat ben om met jou op avontuur te gaan; musea en parken te bezoeken, te wandelen door de stad, jou in je waarde te laten en daarbij de mijne niet te vergeten, te kibbelen tegen elkaar en vooral te genieten, pas dan kan ik spreken van ‘goed mentorschap’. Akash: ”Liever had ik een man als mentor gehad..” Myrthe: ”Oh, nou dan moet ik je maar inruilen voor een ander mentorkind!” Akash: “Nee, dat hoeft ook weer niet.” Al lachend geef ik hem een knipoog, ik weet dat het goed zit…

We hebben al zoveel meegemaakt in deze periode! Van frietjes maken tot bootje varen. Maar het allerleukste was de vaartocht op de catamaran ‘De Nieuwe Maze’ van het Havenbedrijf Rotterdam. Je bent zo’n durfal, meteen stapte je op de andere mentorkinderen af om samen met hen te spelen. Zoveel veranderingen in een jaar tijd. Op school gaat het super! Bij mij ben je levendig en vrolijk. Het is gewoon heerlijk om je zo te zien. We zijn inmiddels zo gewend aan elkaar, wij tweetjes, op pad in Rotterdam. Van een dromerige jongen, die liever toekeek dan meedeed, naar een jongen die op mensen afstapt. Van een jongen die erg formeel in de omgang was, naar een jongen die grapjes in de tram vertelt.

Lieve Akash, ik kijk erg uit naar wat het komende jaar ons heeft te bieden. Een nieuw jaar vol ontdekkingen en avontuur.

Liefs, Myrthe”